Ministeri Räsänen ja lait

suomenlaitMinisteri Päivi Räsänen piti puheen kansanlähetyspäivillä. Puheesta nousi iso kohu. Ikään kuin ministeri olisi vahingossa lipsauttanut todelliset mielipiteensä ilmoille puhuessaan “omalle porukalleen”. Hän oli taas munannut, ja sitten eikun vaan potkimaan tyhmää!

Ennen kuin kaivamme yhdessä esiin talikot ja soihdut, haluan tuoda esiin toisenlaisen näkökulman.

Mitä jos tässä tapahtumassa näyttäytyykin esimerkillisesti nykypäivän uutisoinnin valta kääntää asiat päälaelleen ja ohjata yleinen keskustelu täysin toisaalle, pois itse asiasta?

Näin se tehdään: Älä lue koko kymmensivuista puhetta. Hyppää suoraan sivulle kahdeksan. Lue sivulta kahdeksan yksi lause ja tee tästä raflaavasta lauseesta uutinen. Saivartele lauseen ympärillä ja unohda itse puhe, sen viesti ja kaikki loputkin sen 3200 muuta sanaa. Tee uutisesta mahdollisimman asenteellinen kirjoittajaa kohtaan, ja muistuta vielä, kuinka paljon kirkosta erosi jäseniä, kun kyseinen henkilö viimeksi otti kantaa.

Koko puhe on luettavissa täältä: http://kansanlahetyspaivat.fi/sites/default/files/klp2013_kanava_6_paivi_rasanen_060713.pdf

Kerron kuitenkin lyhyesti omin sanoin, mistä ministeri Päivi Räsäsen puhe kertoi: Se kertoi ajankohtaisesta aiheesta, eli abortista, ja sen ympärillä työskentelevistä ihmisistä, eli hoitohenkilökunnasta, joilla ei ole laillista oikeutta kieltäytyä osallistumasta aborttien tekemiseen. Päivi on myös lääkärinä toimiessaan nähnyt aborttien vaikutuksen äiteihin. Hän kertoi mm. vanhuksesta, joka on joutunut elämään hänelle tehdyn abortin kanssa. 80-vuoden iästä huolimatta naista vielä vaivasi hänelle nuorena tehty abortti.

Ministeri Räsänen toi esiin erittäin hyviä perusteluja aborttia vastaan. Nämä perustelut eivät edellytä kristillistä vakaumusta: Kun aborttilakia aikoinaan ajettiin eteenpäin, abortin puolesta argumentoitiin väittäen sikiön olevan vain umpilisäkkeeseen verrattava kudoskappale naisen ruumiissa. Tähän ministeri totesi , että jos aborttia puolustetaan sillä, että sikiö ei ole vielä ihmispersoona ja persoonan ”alkamisen” kriteereiksi asetetaan esimerkiksi tietoisuus itsestä, tulevaisuuden ja menneisyyden tajuaminen ja kommunikointikyky, niin näitä kriteereitä eivät täytä muutaman kuukauden ikäiset lapset, syvästi kehitysvammaiset tai dementoituneet aikuisetkaan.

Näillä esimerkeillä Päivi Räsänen toi hyvin esiin kiperän kysymyksen: missä kulkee niin kutsutun abortin ja lapsen surman raja, ja kuka tuon rajavedon tekee? Tekeekö sen äiti, isä, lääkäri, Suomen laki, yleinen mielipide, tiedemies, vai voisiko siihen vaikuttaa Raamattu ja Jumalan sana.

Ministeri Räsänen muistutti puheessaan, että läntisen Euroopan maista ainoastaan Suomessa ja Ruotsissa terveydenhuollon henkilöstöllä ei ole lakiin perustuvaa oikeutta kieltäytyä vakaumuksen perusteella suorittamasta abortteja tai laatimasta niihin liittyviä lausuntoja. Viimekädessä hoitajilla ei siis ole muuta ”laillista” mahdollisuutta perääntyä kuin irtisanoutua.

Jumala on luonut meidät ja antanut meille vapaan tahdon, uskon niin. Tämä onkin mielestäni yksi todella tärkeä kristinuskon Jumalan viesti ihmisille! Ihminen voi vapaasti valita omat tekonsa ja vastata niiden seuraamuksista! Eli vaikka abortti olisikin sallittua Suomen lain mukaan, niin Jumalan silmissä se ei välttämättä olekaan sallittua.

Olisikohan ihmisiä kiinnostanut ministeri Räsäsen puhe kansanlähetyspäivillä, jos Ylen sivuilla olisi kehotettu: ”Lue Päivi Räsäsen puhe kansanlähetyspäivillä”, ja liitetty linkki puheen tekstiin? Millaisen vastaanoton puhe olisi silloin saanut? Olisivatko ihmiset puheen alusta loppuun asti luettuaan olleet vaatimassa ministerin eroa suivaantuneina siitä, että hän ei kunnioita Suomen lakia? Luulen, ettei näin olisi käynyt. Entä jos puhe olisi uutisoitu positiivisena asiana: “Räsänen puhuu hoitohenkilökunnan omantunnonvapauden puolesta”?

Millaisen vastaanoton kansanlähetyspäivien puhe olisi silloin saanut?

— Antti Kuhlberg —

Advertisements