Paavi julisti paasto- ja rukouspäivän rauhan puolesta Syyriassa

1000px-Coat_of_arms_of_SyriaPaavi Franciscus ilmoitti sunnuntaina 1.9., että ensi lauantaina 7.9.2013 katolisessa kirkossa vietetään paasto- ja rukouspäivää rauhan puolesta Syyriassa. Puheessaan hän totesi, että “vastakkainasettelun tai konfliktien kulttuuri ei rakenna harmoniaa kansojen välillä tai niiden keskuudessa, vaan niin tekee paremminkin kohtaamisen ja vuoropuhelun kulttuuri. Se on ainoa tie rauhaan. Nouskoon esiin kutsu rauhaan ja koskettakoon se kaikkien sydämiä, niin että aseet voitaisiin laskea alas ja jättäydyttäisiin rauhantahtoisuuden johdattamiksi.”

Samalla paavi tuomitsi voimakkain sanoin kemiallisten aseiden käytön ja kertoi uhreja kuvanneiden kammottavien uutiskuvien syöpyneen hänen mieleensä ja sydämeensä. Hän totesi tuntevansa suurta tuskaa ja huolta kaikkien maailman konfliktien johdosta.

Torstaina 29.8. paavi oli tavannut Jordanian kuningas Abdullah II:n ja kuningatar Ranian, joiden kanssa hän keskusteli muun muassa Syyrian tilanteesta. Tässäkin yhteydessä paavi totesi, että konfliktin lopettaminen edellyttää vuoropuhelua kaikkien konfliktin osapuolten välillä. Kansainvälisen yhteisön tulisi tarjota tukensa neuvotteluyhteyden aikaansaamiselle, jotta kuolemiin johtaneet väkivaltaisuudet etenkin siviiliväestöä kohtaan saataisiin loppumaan.

Maanantaina 2.9. paavi Franciscus tweettasi sunnuntaista puhettaan siteeraten: ”War never again! Never again war!” (“Sotaa ei enää koskaan! Ei koskaan enää sotaa!”)

Paavin sanoin: “Pyytäkäämme Mariaa auttamaan meitä vastaamaan väkivaltaan, konflikteihin ja sotaan vuoropuhelun, sovituksen ja rakkauden voimalla. Hän on meidän äitimme, auttakoon hän meitä löytämään rauhan. Me olemme kaikki hänen lapsiaan! Maria, auta meitä ylittämään tämä vaikea hetki ja omistamaan itsemme joka päivä todellisen kohtaamisen ja rauhan kulttuurin rakentamiselle kaikissa tilanteissa. Maria, rauhan kuningatar, rukoile puolestamme!”

Paavin puheen sunnuntain keskipäivän rukouksen yhteydessä voi lukea kokonaisuudessaan täältä (englanniksi).

— Miira Kuhlberg —

Advertisements