Sosiaalinen media Irakin kristittyjen tukena

Bs3UVIeIUAIvZ6J

Syyrian samoin kuin Irakin länsi- ja pohjoisosien kaupunkeja viime kuukausina haltuunsa ottanut jihadistijärjestö Isis tai Isil (eli Irakin ja Suur-Syyrian (tai Levantin) islamilainen valtio) on Wikipedian mukaan “julistanut hallitsemilleen alueille šaria-lakiin pohjautuvan islamilaisen kalifaatin. Isisillä on tuhansia taistelijoita, jotka ovat nykyaikaisesti varustettuja ja pystyvät tehokkaaseen, kurinalaiseen sodankäyntiin. … Pyhää sotaa käyvän Isisin uskonnollinen pohja on salafismissa ja wahhabismissa. Järjestöä johtaa radikaali islamilainen Abu Bakr al-Baghdadi, joka tunnetaan myös kutsumanimellä ‘Kummitus’.”

Kesäkuussa Isis valtasi Irakin toiseksi suurimman kaupungin Mosulin, joka on melkein parin vuosituhannen ajan ollut myös kristittyjen asuinaluetta. Saddamin kukistumisesta alkaen kristittyjen vainot Irakissa ovat lisääntyneet ja sadat tuhannet kristityt ovat lähteneet maanpakoon — jo ennen varsinaisen Isisin aikaa. Nyt uskonnollinen puhdistus on täydessä käynnissä.

NunMosulin valtauksen seurauksena Isis esitti kaupungin kristityille uhkavaatimuksen: kristittyjen oli käännyttävä Isisin käsityksen mukaiseen islaminuskoon, maksettava korkeaa suojelurahaa tai lähdettävä pois kaupungista. Uhkavaatimus umpeutui lauantaina 19.7.2014. Sen esittämisen jälkeen kristittyjen kotien seinät tai ulko-ovet merkittiin maalaamalla niihin arabian kielen kirjain N, jolla viitataan kristittyjä halventavaan “nasaretilainen”-termiin. Kaupungissa ei liene jäljellä juuri ainuttakaan kristittyä. Ensimmäistä kertaa ilmeisesti yli 1700 vuoteen kaupungissa ei vietetä yhtäkään messua edes sunnuntaisin.

Kaupungista pakenevat kristityt joutuivat monesti lähtemään kodeistaan ilman, että he saattoivat ottaa mukaansa juuri mitään omaisuutta; jotkut menettivät viimeisetkin korunsa ja arvoesineensä tiesuluilla kaupungin ulkopuolella.

Irakin katolisten ja ortodoksisten piispojen ja jopa paavi Franciscuksen ja YK:n pääsihteerin Ban Ki-Moonin varoitukset ja avunpyynnöt ovat ainakin toistaiseksi kaikuneet kuuroille korville. Maailma on keskittynyt seuraamaan Ukrainan kriisiä. Onneksi edes ruohonjuuritasolla toimitaan. Kirkko- ja jopa uskontokuntien rajojen yli on syntynyt Twitter-yhteisö #WeAreN, jonka tavoitteena on kasvattaa tietoisuutta Irakissa tapahtuvasta uskonnollisesta vainosta ja tukea Irakin kristittyjä rukouksen ja solidaarisuuden avulla. Jollakin tavalla kansainvälisen yhteisön on reagoitava Irakin kristittyjen hätään. Tietysti reagoimattomuuskin on merkki — jostakin.

Joissakin katolisissa kirkoissa eri puolilla maailmaa järjestetään erityinen kaikkeinpyhimmän sakramentin palvonta Irakissa, Syyriassa ja Lähi-idässä vainottujen kristittyjen puolesta perjantaina, elokuun 1. päivänä. Ehkäpä myös omassa seurakunnassasi? Kysy ja ehdota.

— Marko Tervaportti —

Advertisements