Kirkosta eroaminen käy kuumana

kauppatori-tuomiokirkko

Kannattaako kirkollisveroa maksaa? Mitä tarkoitetaan kirkosta eroamisella ja miten kirkosta voi erota?

Olen nähnyt viime aikoina paljon otsikoita kirkosta eroamisesta. Keskustelin asiasta myös erään ystäväni kanssa, joka oli laskenut, kuinka ison loven kirkollisvero aiheutti hänen saldoonsa joka kuukausi. Pohdimme yhdessä, kannattaako kirkollisveroa maksaa ja mitä seuraamuksia kirkosta eroamisesta voisi aiheutua.

Miten kirkkoon liitytään ja miten siitä erotaan?

Kaikki luterilaisen kirkon jäsenet ovat kastettuja. Kasteessa he ovat myös tulleet kirkon jäseniksi. Pyhä kaste on koko kristillisen elämän perusta. Kasteen sakramentti avaa pääsyn muille sakramenteille, esimerkiksi ehtoolliselle. Kastetta ei voi tehdä tekemättömäksi. Toisin sanoen, kerran kastettu on aina kastettu. Kirkollisveron maksamatta jättäminen ei tuo tähän muutosta. Sen takia termi ”kirkosta eroaminen” on harhaanjohtava. Jumala on yhtälailla olemassa ja rakastaa sinua, vaikka haluaisit poistattaa nimesi jostakin kirkollisesta luettelosta. Kirkollisveron maksamatta jättäminen ei ole este esimerkiksi ehtoollisella käymiselle tai rukoilemiselle. Kuka sitten voi saada kasteen? Jokainen ihminen, jota ei ole vielä kastettu.

Kirkollisveron maksaminen on ikään kuin hyväntekeväisyyttä?

Kirkollisveron avulla maksetaan päiväkerhoja, ulkomaan apua, kriisiapua sekä paljon muuta. Toisin sanoen paljon hyvää työtä! Kirkko ei kuitenkaan ole hyväntekeväisyysorganisaatio, sanan varsinaisessa merkityksessä. Se on jotain paljon enemmän. Jumalan luomistyön, Jeesuksen ylösnousemisen ja ihmisten lopullisen päämäärän, taivaan, typistäminen pelkäksi ihmisten väliseksi hyväntekeväisyydeksi vesittää koko kristinuskon perustan. Onhan maailmassa paljon hyväntekeväisyysjärjestöjä, jotka eivät ole millään tavoin uskonnollisia. Ehkei tietoisesti tai pahaa tarkoittaen, mutta jos kirkko nähdään pelkkänä hyväntekeväisyysjärjestönä, on todellinen vaara, että hävitämme Jumalan kokonaiskuvasta.

— Antti Kuhlberg —

Advertisements