Neitsyt Marian ilmestykset nykyaikana – Medjugorje

En tiedä, mitä keskivertosuomalaiselle tulee mieleen sanoista Neitsyt Marian ilmestyminen. Luultavasti kyseessä on sananparsi, joka menee ohi niin täysin, että sitä ei edes prosessoi. Menee vähän samaan kategoriaan kuin Jeesus pelastaa. Vaikkakin tämä jälkimmäinen on kaikille paljon tutumpi sanonta, ja siihen saattaa sisältyä paljon tunteita. Edelliseen taas tuskin liittyy mitään tunteita. Se on sen verran kaukana meidän suomalaisten kulttuurikontekstista. Toki näin ei asia ole välttämättä Suomen katolilaisille (tai ortodokseille), joille Neitsyt Maria voi olla hyvinkin tärkeä.

Historiaa

Historian saatossa, Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen jälkeen, on dokumentoitu useita tapauksia, joissa Neitsyt Marian väitetään ilmestyneen yhdelle tai useammalle henkilölle. Kuuluisimpia näistä ovat varmasti ilmestykset Guadalupessa, Lourdesissa ja Fatimassa. Kun itse olen katolilaiseksi tultuani mietiskellyt näitä ilmestyksiä, sekä niiden aitoutta että merkitystä, ehkä suurin häiritsevä tekijä niissä on uskottavuusmielessä ollut se, että näistä tapahtumista on niin kauan aikaa. Fatiman ilmestykset taitavat olla ainoat, joista on valokuvia. Siis valokuvia lapsista ja ihmisten kokoontumisista ym. Maailmaan mahtuu niin paljon taruja, ja ei sitä ihminen viitsi ihan kaikkea uskoa. Jos en olisi katolilainen, minun pitäisi todella tutkia näitä asioita, että voisin ne uskoa. Ja jos en olisi katolilainen, niin todennäköisyys sille, että haluaisin alkaa tutkia näitä, olisi suunnilleen nolla.

Nykyään

Näihin ilmestysten jatkumoon tuo mielenkiintoisen lisän nykyaikaiset ilmestykset Medjugorjessa, joka on kaupunki Bosnia-Hertsegovinassa. Siellä Neitsyt Marian väitetään alkaneen ilmestyä kuudelle ihmiselle (heitä kutsutaan näkijöiksi, visionaries) 24.6.1981 alkaen. Ilmestykset eivät kaikkien kuuden näkijän osalta ole vieläkään päättyneet. Vaikka katolinen kirkko ei ole virallisesti vahvistanut ilmestysten aitoutta, on ilmestyksiin uskovien joukko hyvin suuri.

Pyhän Jaakobin kirkko Medjugorjessa

Pyhän Jaakobin kirkko Medjugorjessa

Ehkä tärkeimpinä Medjugorjen tapahtumien hedelminä, jotka puhuvat ilmestysten autenttisuudesta, ovat perustavanlaatuiset kääntymiset, joita ihmiset ovat kokeneet vieraillessaan Medjugorjessa. Näistä kääntymisistä saa käsityksen katsomalla internet-sivusto Marytv:n ohjelmasarjaa Fruit of Medjugorje. Näissä jaksoissa Medjugorjessa vierailevat ihmiset kertovat kokemuksistaan ja siitä, miten vierailu tuohon bosnia-hertsegovinalaiseen kylään on heihin vaikuttanut.

Elämme siinä mielessä myös mielenkiintoisia aikoja, että kirkolta odotetaan lähitulevaisuudessa lausuntoa Medjugorjeen liittyen. Myös katolisessa kirkossa on joukko ihmisiä, jotka epäilevät ilmestysten aitoutta. Toiset suhtautuvat siihen varauksella. Jotkut taas ovat hurahtaneet täysin. Näistä syistä johtuen on varmasti kaikkien etu, että kirkolta tulee asiaan joku kanta.

Vaikka kanta olisi myönteinen, on hyvä muistaa, että kirkko ei velvoita uskoviaan uskomaan ilmestyksiin — oli kyseessä sitten Medjugorje tai esimerkiksi jo yleisesti hyväksytty Fatima.

Oma kokemukseni

Itse päädyin viime kesänä 2014 käymään Medjugorjessa. Asuin siellä hostellissa noin viisi päivää. Kävin sakramenteilla sekä katsomassa muutaman tärkeän paikan tuossa kylässä, johon Neitsyt Marian ilmestymiset liittyvät. Kokemus oli vaikuttava. Medjugorjessa vierailun jälkeen minulla oli melko kauan vahva kokemus siitä, että se näkymätön todellisuus, johon kristittyinä uskomme (eli Jumala ja Hänen valtakuntansa), on hyvin todellinen. Että se on hyvin käsin kosketeltava. Ja me elämme osana tätä näkymätöntä todellisuutta, usein kuitenkaan ymmärtämättä sitä tai unohtaen sen.

Uskonko minä, että Neitsyt Marian ilmestykset näkijöille Medjugorjessa ovat totta? Luulen niin. En väitä sitä kivenkovaan, enkä ole varma olisinko valmis kuolemaan sen puolesta. Mutta minusta vaikuttaa siltä. Katolilaisena toki minun on helppo sanoa näin, koska ilmestykset eivät itsessään ole ristiriidassa uskoni kanssa. Uskominen niihin pikemminkin auttaa minua elämään hengellistä elämää. Henkilökohtaisesti Medjugorjen ilmestymisistä minulle tekevät uskottavan näkijöiden haastattelut sekä kuvamateriaali ilmestyksistä, etenkin ajalta, jolloin kaikki näkijät olivat nuoria.

— Daniel Karlberg

Haluatko tietää lisää aiheesta?

Tässä muutama Youtubesta löytyvä dokumentti:

1986 BBC Medjugorje Documentary, ”Madonna of Medjugorje”

1991 Medjugorje Documentary

2009 Medjugorje Documentary

Lisäksi Medjugorjesta on kirjoitettu useita kirjoja, joista tässä kaksi hyvää esimerkkiä:

Wayne Weible, 1989: “The Message”

Kresimir Sego, 2011: “A Conversation With The Visionaries”

Advertisements