Pyövelin raskas taakka

Olin ystäväni kanssa tekemässä tutun terassilla pientä remonttia. Työn touhussa kuulimme välillä outoa ääntä lautojen alta. Hetken kuluttua huomasimme, että lautojen alla olikin pieni talviuniltaan herännyt lepakko, joka oli saanut siipeensä. Katselimme muutaman sekunnin avutonta ja kurkku suorana huutavaa lepakkoa.

Ystäväni suoritti ”toimenpiteen”.

Kävimme muutaman tunnin päästä syömässä. Ystäväni oli vielä tunnontuskissaan ja mietti, tuliko sittenkään tehtyä oikein. Kun näin ystäväni uudestaan seuraavalla viikolla, hän mainitsi jälleen, kuinka ikävää oli, että lepakolle kävi niin kuin kävi. Hän kertoi kuinka lähellä eläimet ovat hänen sydäntään, eikä sitä tapahtumaa mitenkään olisi toivonut sille lepakolle.

Mitä jos tuo ”toimenpide” olisikin yksi sinulle laissa määrätyistä tehtävistä, ja se toteutettaisiin vielä ihan elävillä ihmisillä? Miettisitkö vielä jälkeenpäinkin ”toimenpidettä”, kun kävelisit käytävää pitkin kohti ruokasalia?

Eduskunta kävi viime viikolla keskustelua lakialoitteesta, joka laillistaisi eutanasian. Vaikka kyse olisikin täysin potilaan omasta tahdosta, on jonkun fyysisesti tehtävä tämä ”toimenpide”. Kaiken lisäksi tämän ”toimenpiteen” toteuttaa henkilö, joka on opiskellut pitkään ja hartaasti pelastaakseen ihmishenkiä. Tuli mieleeni Outi Alanko-Kahiluodon kirjoitus hänen omassa blogissaan, jossa pohdittiin sitä, olisiko lääkärin oikein kieltäytyä ”aborttitoimenpiteestä” vakaumuksellisista syistä (Naisen oikeus päättää omasta kehosta on perusoikeus). Alanko-Kahiluoto sanoi suoraan: ”Siksi ajattelen jopa niin, että jos henkilö kouluttautuu lääkäriksi, hänen on myös varauduttava avustamaan abortissa. Tämä kannattaa huomioida jo ammatinvalinnassa.”

Kuinka synkkä ja elämänvastainen olisi tällainen maailmankuva lapsillemme: ensin mietitään yhdessä, voiko isin ja äidin pikku Liisa suorittaa abortin ja eutanasian. Jos vastaus on oikea, voidaan ehkä yhdessä haaveilla lääkärin ammatista.

– Antti Kuhlberg

 

Suositeltavaa lukemista aiheesta: ”Eutanasia. Muutamia lääketieteellisiä ja eettisiä kysymyksiä

Advertisements